Hvad er springer knæ og hvordan håndterer du det?

Springer knæ, også kendt som patellar tendinitis, er en tilstand karakteriseret ved smerter i knæet, især omkring knæskallen og senen, der forbinder knæskallen med skinnebenet. Denne tilstand rammer ofte atleter og personer, der deltager i sport med mange hop og spring, såsom basketball, volleyball og fodbold. Smerterne kan variere fra mild til svær og kan forværres ved fortsat aktivitet.


Årsager til springer knæ

Årsagen til springer knæ skyldes ofte overbelastning af knæets sene. Gentagne belastninger, som hoppende bevægelser, kan føre til mikroskopiske skader på senen, hvilket igen fører til betændelse og svækkelse af senen. Dette kan resultere i smerter og nedsat funktionsevne i knæet. Springer knæ forekommer hyppigt hos yngre atleter, men kan også ses hos voksne, der er aktive i sportsgrene med høj intensitet.


Symptomer du skal reagere på

Symptomer på springer knæ inkluderer smerter foran knæet, lige under knæskallen, som forværres ved aktiviteter som løb, hop og knæbøjninger. I nogle tilfælde kan der også være hævelse og stivhed i knæet. Det er vigtigt at tage disse symptomer alvorligt og søge behandling for at undgå forværring af tilstanden.


Behandlinger af springer knæ

Behandlingen af springer knæ indebærer ofte en kombination af hvile, is, kompression og elevation, også kendt som RICE-metoden. Det er vigtigt at give knæet tid til at hvile og helbrede ved at undgå aktiviteter, der udløser smerter. Is kan påføres knæet flere gange om dagen i 15-20 minutter for at reducere betændelse og smerter. Kompression med en elastisk bandage kan også hjælpe med at reducere hævelse og give støtte til knæet.


Fysioterapi er vejen frem

Fysioterapi spiller en vigtig rolle i behandlingen af springerknæ. En fysioterapeut kan udvikle et tilpasset træningsprogram, der fokuserer på at styrke musklerne omkring knæet og forbedre fleksibiliteten. Øvelser som quadriceps stræk og excentriske øvelser kan være særligt gavnlige. En gradvis tilbagevenden til sport og aktiviteter bør også overvåges af en fysioterapeut for at undgå forværring af tilstanden.

I nogle tilfælde kan medicin som non-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID'er) anbefales for at lindre smerter og betændelse. Hvis konservative behandlinger ikke giver tilstrækkelig lindring, kan mere invasive procedurer som injektioner eller endda kirurgi overvejes. Det er dog vigtigt at diskutere alle behandlingsmuligheder med en læge for at finde den mest passende løsning.


Forebyggelse af springer knæ indebærer at tage skridt for at undgå overbelastning af knæet. Dette kan omfatte opvarmning før træning, brug af korrekt fodtøj og gradvis øgning af træningsintensiteten. At have en god træningsteknik og undgå pludselige ændringer i aktivitetsniveauet kan også reducere risikoen for at udvikle springerknæ.

Hvis du oplever vedvarende smerter i knæet, anbefales det at konsultere en sundhedsperson for en præcis diagnose og behandlingsplan.